Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Co je to SlapChop a proč je to skvělé pro začátečníky?

Asi se vám už někdy přihodilo, že jste měli na polici takové množství nenabarvených miniatur, až vás jímala hrůza. Nebo jste začátečník, který se chce konečně pustit do barvení miniatur jednoduchou a efektivní technikou. Řekneme si, co SlapChop technika obnáší, co si pro ni připravit a jaké výsledky očekávat. Modelářské hobby nabízí mnoho kreativních cest a způsobů barvení, SlapChop je jedna z nich.

Možná patříte k těm, kteří barvení miniatur považují za talentovou záležitost. Člověk na to zkrátka musí mít talent, nebo dostávat na základce jedničky z výtvarky. Ani jedno naštěstí není pravda. I my jsme si ve svých začátcích původně mysleli, že talent nebo vydřená léta praxe, hrají v tomto hobby prim. Do jisté míry to může být pravda, ale rozhodně to není podmínkou pro to, abyste si mohli prožít příjemné kreativní večery u svých miniatur.

Tady ale naše mazání medu kolem huby končí. Značný kus práce, odhodlání a přemýšlení to přeci jen vyžaduje. To by přeci nebylo žádné hobby, kdyby vše fungovalo lusknutím prstů. Ruku na srdce, ani byste z toho neměli takovou radost. Jednou z možností, jak začít barvit své milované miniatury, je technika SlapChop, která se skládá z několik dílčích postupů, které si hezky vysvětlíme. Ve finále uvidíte, že se nejedná o nic složitého. Jak už to ale chodí ve všech profesích a dovednostních disciplínách – cvičení dělá mistry. Jakmile pochopíte základy a začnete je aktivně používat v praxi, sami pak zjistíte jaké tempo vám vyhovuje nejvíce, jaká podkladová barva je pro vás ta pravá, nebo jaká značka barev při práci vyhovuje nejvíce. 

Popis techniky je určený hlavně pro začátečníky, ale v případě, že jste zkušený modelář, je opakování matkou moudrosti.

 

Busty

První krok – Undercoat

Až si vyberete svoji první miniaturu, na které si to vyzkoušíte, doporučujeme do začátku použít černou podkladovou barvu ve spreji. Fajnšmekři samozřejmě mohou využít airbrush. Sami máme dobré zkušenosti třeba se spreji Chaos Black od Citadel nebo Black Spray Primer od Scale75. Výběr však necháme plně na vás. Zkušenější mohou sáhnout po různých odstínech šedé, nebo dokonce podkladovou barvu kombinovat s jinými barvami. Pro jednoduchost však zůstaňme u černé.

Důležité je miniaturu co nejlépe pokrýt černou barvou. Tím máme na mysli důkladné přestříkání ze všech stran a úhlů. Dávejte ale pozor, abyste na miniatuře zbytečně nenahromadili příliš mnoho barvy. To by mohlo mít za následek zalepení drobných detailů nebo popraskání barvy.

Při nanášení podkladové barvy doporučujeme sprejovat v krátkých intervalech zhruba 25 cm od miniatury. Tím minimalizujete přílišné hromadění barvy už hned na začátku. Při sprejování se nám osvědčily držáky na miniatury od Citadel, protože mají pružinový úchytný mechanismus a moc nás nebolelo, když jsem je tím černým sprejem přetáhli taky. Samozřejmě je možnost držet miniaturu i v ruce, ideálně s gumovou rukavicí.

Po nasprejování barvy nechte miniaturu přibližně 25-30 minut uschnout. Pokud máte poblíž větrák nebo barvíte v průvanu, čas schnutí se může zkrátit.

 

Zenithal Highlight

Drybrushing

Tento krok považujeme za jeden z nejdůležitějších. Někomu se to může zdát zvláštní, ale v tomto kroku nabarvíme model bílou barvou pomocí techniky suchého štětce. Nikoli však úplně celý model. Tím, že jsme ho nejprve přestříkali černou barvou, jsme docílili vytvoření přirozených stínů, které pak nebudeme muset dodělávat zpětně. Bílou barvou modelu pouze zvýrazníme ty nejsvrchnější detaily.

Na štětec určený pro drybrush naneseme bílou barvu – nám se osvědčila White Scar od Citadel – štětec jsme pak několikrát otřeli do papírového ubrousku. Je velmi důležité, aby štětec a barva na něm byli suché! Doporučujeme před barvením udělat pár tahu štětcem třeba na kousku kapesníku nebo na vlastní ruce. V ideálním případě zanecháte pouze stopové množství barvy.

Štětcem pak přejíždíte přes nejsvrchnější tvary a hrany celého modelu. Tahy štětce nemusí být nějak zvlášť precizní. Stačí rychlým a opakovaným pohybem přejíždět přes část modelu. Je to jako kdybyste zametali nebo utírali prach. Když budete takto vytrvale „pucovat“ štětcem, velmi brzy uvidíte, jak se jednotlivé hrany začnou rýsovat v bílé barvě. Čím více budete danou část drybrushovat, tím budou části výraznější. 

Takto drybrushujeme úplně celý model, dokud nemáme všechny hrany, detaily či menší plochy zabílené. Výsledek může připomínat jakousi černobílou sochu. 

 

Drybrush

Konečně – Pusťme se do toho pravého barvení!

Teď, když už máme miniaturu připravenou, vyberte si barvy, se kterými chcete pracovat. Osobně jsme vyzkoušeli Speedpaint od Army Painter, Contrast od Citadel a Instant od Scale75. Každá ze značek má své specifické vlastnosti a trochu jinak se s nimi zachází. To je ale téma, kterému se budeme věnovat někdy příště. V základu ale pracují všechny stejně a pro techniku SlapChop jsou vhodné všechny. 

Ať už jste si z výše uvedených vybrali jakoukoli, je potřeba ji před prací nanést na paletu. Vystačíte si s klasickou plastovou či kovovou, nebo dejte na naše doporučení a zkuste mokrou paletu, která barvám prodlužuje životnost skrze působící vlhkost. Navíc si barvy můžete pohodlně ředit vodou nebo médiem, experimentovat s hustotou nebo míchat jednotlivé barvy dohromady. Čím hustší barvu nanesete, tím bude na modelu výraznější, nicméně v případě trpělivého nanášení menších vrstev dosáhnete plynulejších přechodů a tím i dynamičtějšího vzhledu.

Díky černému podkladu a bílému drybrushi můžete takřka jednou vrstvou barvit celý model kousek po kousku, dokud nedocílíte plnohodnotně nabarvené figurky. Černá zde hraje roli stínů, bílá zase tvoří gradaci nanášené barvy. Díky předchozí přípravě jsme vytvořili podmínky pro poměrně rychlé nabarvení, které nám ve výsledku dá zajímavě vyhlížející miniaturu, minimálně na úrovni „battle ready“.

Nebojte se hrát si a experimentovat s konzistencí, prolnutím různých barev od různých značek, nebo nanášením více vrstev stejné barvy. I přesto, že celý proces může vypadat jednoduše, skrývá v sobě velký potenciál a objevovat různé kombinace a kooperace mezi jednotlivými barvami je čirá radost z objevování!

Pro jasnější představu celého procesu barvení technikou SlapChop doporučujeme naše rychlovky na Instagramu! Použili jsme barvy od všech tří výrobců, aby každý měl zhruba představu o tom, co od nich čekat.

 

Instant

 

Je SlapChop něco, co chci vůbec dělat?

Díky téhle technice jste schopni nabarvit jednu svoji menší armádu za jedno odpoledne. Na rozdíl od „klasického“ barvení je SlapChop několikanásobně rychlejší a svižnější. Vidíme tady velkou výhodu v případě, kdy jedete na turnaj, kde je podmínkou mít své modely nabarvené, a nechcete tvrdě dřít na svých modelech 2 měsíce před akcí. Navíc v případě jednotek s vysokým počtem modelů nepřekypující velkou výdrží na bitevním poli, je full paint na vyšší úrovni spíše frustrující zkouškou trpělivosti. 

Začátečník (i pokročilý) tak dokáže rychle a efektivně nabarvit své modely a pustit se do hraní své oblíbené hry. Nejednou se stalo, že si nový hráč svoji první hru s nabarvenými modely zahrál až několik týdnů (ne-li měsíců) po jejich zakoupení. 

Není to vůbec špatný odrazový můstek do světa barvení, protože si barvíř vyzkouší práci s ředěním barev, osvojí si velmi ceněnou techniku drybrush a většinou nemusí kupovat takové obrovské množství barev. 

Každá mince má však dvě strany. Na první pohled se může zdát, že tahle technika naprosto fantastická, už se nemusíte zabývat ostatními barvami a miniatury nabarvíte jedním šmahem ve vlaku před akcí. Je to skutečně pravda? Ano i ne. V momentě, kdy postavíte miniaturu nabarvenou SlapChopem (obrázek vpravo) a druhou nabarvenou klasickým způsobem (obrázek vlevo), ve kterém si modelář vyhrál s metalickými barvami, layeringem a blendingem, může SlapChop působit jako práce z laciného bazaru. Tím chceme říct, že SlapChop je pouze další možnou cestou ke stejnému cíli – nabarvené miniatuře. Nicméně celkový výsledek je ovlivněn mnoha faktory a práce udělaná do hodiny zkrátka nemůže silně konkurovat 20–60 hodinové šichtě.

 

 

Jednoduchost techniky je však vykoupena vysokou náročností na preciznost, což pro mnohé barvíře nemusí být dobrou zprávou. Barvy typu Contrast, Speedpaint nebo Instant mají řídkou konzistenci, přes kterou je vidět do spodních vrstev. Zkrátka jsou to barvy zanechávající velmi tenkou vrstvu. Proto jakmile někde přetáhnete nebo se přehlédnete, budete muset danou část přebarvit bílou a nabarvit znovu, nebo se s chybným tahem smířit a nechat ho tam.

Tohle je přesně to, co chci!

Pokud jste to už nemohli vydržet a museli jste si SlapChop zkusit ještě před dočtením článku, gratulujeme k nově objevené technice! Stejně jako ve všech různých odvětvích barvení, i zde jsou různé směry pro zlepšení a posouvání hobby skillu.

Jako podkladovou barvu nemusíte nutně využívat pouze černou, ale pohrát si i s ostatními barvami, které vytvoří jiný podtón celkového vzhledu miniatury. V úvahu připadá třeba šedá, béžová, červená nebo zelená. Chce to trochu objevitelského ducha a zkusit si, s čím by vás bavilo pracovat. 

Jak jsme zmínili výše, změna konzistence nebo mixování různých barev dohromady také otevírá bránu mnoha možnostem. Například míchat zelenou s odstíny žluté či hnědé, aby všichni vaši orci neměli stejnou kůži. Třeba tak narazíte na kombinaci, kterou si oblíbíte natolik, že si ji v dostatečném množství smícháte bokem do lahvičky na další využití v budoucnu. Ze dvou barev tak máte rázem tři. 

Kooperace různých barev je někdy magických úkazem odehrávající se přímo pod vašima rukama! Když jsme poprvé zkoušeli Instant barvy od Scale75, tak jsme zjistili, že kombo Endurance Brown a Ogre Brown dává dohromady krásně naoranžovělou hnědou, která se nám perfektně hodila pro vytisknutý model hydraliska ze Starcraftu. Z téhle první zkušenosti jsme byli naprosto nadšení! Takovýchto podobných kombinací a situací vás při aktivním hledání a zkoušení čeká neuvěřitelné množství.

Nabarveným miniaturám můžete časem přidat punc jiných technik. Například zvýrazníte hrany (edge-highlight), nebo glazurou dodáte lesk a další barevný tón. Postupně se dá takto dostat až ke „klasickým“ barvířským technikám. Záleží jen na vás, co všechno budete chtít časem přidat.

Za zkoušku to stojí

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli techniku, nejdůležitější je, aby vás hlavně bavila. S každou další vyzkoušenou barvou, štětcem, efektem nebo technikou se vaše barvířské schopnosti rozšiřují a nikdy nevíte, kdy se jednotlivé střípky zkušeností spojí do jednoho velkého celku. 

Není třeba si v hobby nastavovat nějaká pomyslná pravidla, nebo se vyhraňovat pouze určitým směrem či stylem. Dokud vás to baví, dělejte to. Nebojte se však zaexperimentovat, protože každá nová zkušenost je jako svěží vánek pro vaše nové nápady. Nejen, že se tím učíte novým věcem, ale zároveň tím předcházíte zajetým rutinám, které jakékoli hobby zevšedňuje. 

Neváhejte si metodu SlapChop zkusit třeba i u nás v Paintzóně v Plzni, rádi se vám budeme věnovat. Konec konců, to barvení baví nás všechny!


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz