Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Jak jsme barvili deskovku Zaklínač: Starý Svět?

Zaklínač - barvení-min

Díky Blackfiru se nám do ruky dostala Deluxe edice deskové hry Zaklínač: Starý svět, která obsahuje mnoho miniatur nejrůznějších monster ze hry. Protože jsme pořádali u nás na prodejně předváděcí hru, tak jsme si řekli, že bychom neradi, aby hráči hráli s nudně šedými figurkami. Tak jsme je pro vás nabarvili! Jak ale postupovat v případě, kdy si figurky chcete nabarvit sami?

Veškerý postup je v útržcích vidět na videu z akce a o něco detailněji v tutoriálu s Lešijem. Pro přehlednost ale zde celý postup zopakujeme i se všemi odkazy na použité barvy.

 

Černý primer a drybrush

        Nejprve jsme miniatury nastříkali černou základovou barvou od značky Scale. Přijde nám, že vytváří na povrchu miniatury jinou texturu, než ostatní primery. Sami bychom to popsali jako „uhlovitý“ povrch, tedy o poznání drsnější na omak. V tomto případě to ale vidíme jako značnou výhodou v případě aplikace drybrushe. Nedělali jsme sice podrobná srovnání, ale byli jsme s primerem velmi spokojeni. 

        Jakmile je miniatura černá, přistoupíme k dalšímu kroku - samotnému drybrushi. Používali jsme štětec od Artis Opus, ale je možné použít i obyčejné ploché drybrush štětce od Army Painteru, nebo alternativy od GreenStuffWorld. Kulaté štětce nám přijdou lepší v tom, že se barva dá nanést na štětiny rovnoměrněji a nenechávají takové stopy po štětinách na modelu. Technikou drybrush naneseme na model bílou barvu, v našem případě Dead White od Vallejo. Štětec důkladně vysušíme třeba o papírovou utěrku. Nechceme, aby byl štětec vlhký, protože by jinak jeho tahy nechávaly za sebou výrazné šmouhy. Chceme, abychom na miniatuře nechali pouze stopové množství bílé barvy. Jakmile máme vysušeno, tak několikrát přetřete štětcem jednosměrně černou miniaturu. Uvidíte, že se budou postupně rýsovat jednotlivé detaily. Nedoporučujeme na miniaturu moc tlačit a opravdu postupujte trpělivě a nespěchejte, ať na modelu nevznikne výrazná bílá šmouha. Důležité je, aby hrany a okolní plochy byly z částí bílé i černé, jako kdybyste je posypali moukou.

Výsledkem je miniatura, která má na vrchních detailech bílou a čím více detaily klesají hlouběji do modelu, tím jsou postupně tmavší, dokud nejsou úplně černé. 

Drybrush-min

Tím jsem si svůj model připravili na závěrečnou fázy, kterou tvoří samotné barvení. 

 

Barevná triáda - Instant, Speedpaint, Contrast

        Pro techniku SlapChop je typické využití tekutějších barev, tedy barev, které zpravidla nemají takové krytí díky své řídké konzistenci. V tomto případě je to naprosto ideální, protože chceme, aby nadrybrushovaná bílá prosvítala ze spodních vrstev a vytvářela tak zvýraznění pro nejsvrchnější detaily. Na videu s Lešijem je to skvěle vidět už při barvení dřeva Contrast Wyldwood, stačilo nám část miniatury natřít jednou vrstvou hnědé a sledovat, jak se nám hezky rýsují detaily na kůře, ale hlubší části miniatury zůstávají tmavší, protože tam není tolik bílé barvy. 

Wyldwood-min

        Tím, že jsme si připravili půdu bílým drybrushem jsme si ze svých figurek udělali takové 3D omalovánky. Pozor, i taková zjednodušení mají svá úskalí. Proces barvení je sice jednoduchý, ale o to více jsme museli být pečliví, jelikož každé přetažení bude na miniatuře vidět. Při klasickém barvení to není takový problém, ale při práci s řídkými barvami nejdou chyby tak elegantně opravit.

 

Contrast, Instant & Speedpaint se od sebe liší drobnými vlastnostmi.

  • Contrast barvy jsou hodně silné a výrazné. Původně byly navrženy tak, že jejich síla pigmentu dokázala udělat i částečné stínování miniatury. Na větších plochách není síla pigmentu vždy úplně vítaná, protože barva může působit nekonzistentně a tvořit na několika místech drobné mapky nebo kaňky. Pro zjemnění Contrast barev je k dispozici Contrast Medium.
  • Instant barvy se chovají jako hodně rozředěné barvy. Při jejich nanášení vytváříte tenké vrstvy pigmentu, což je přesně to, co pro techniku SlapChop potřebujeme. Vhodné jsou tedy i pro techniky glazingu. Hezky spolupracují s podkladových drybrushem a dají se na sebe krásně vrstvit, díky tomu pak mohou vznikat kreativní kombinace barev, jako již námi mnohokrát zmiňovaná dvojice Endurance Brown + Ogre Brown (vznikne taková "hněranžová", ideální na opasky, tašky a kůže).
  • Speedpaint nám přijde oproti instantu hustší, ale to nutně neznamená, že by lépe kryl nebo byl silnější. Sílou krytí nám přijde zhruba stejný jako Instant. Dříve Speedpaint čelil problém reaktivace (i při nanesení a zaschnutí se při kontaktu s tekutinou vrstva barvy narušila), což Army Painter vyřešil svoji upgradovanou řadou Speedpaint 2.0. S barvami od Army Painteru se nám dobře pracovalo, přišlo nám, že některé jsou o něco jemnější, pravděpodobně díky většímu poměru média v barvě. Dokonce jsme našli pěknou kombinaci pro efekt bledé kůže (Instant Savage Beige + Speedpaint Crusader Skin). 

Užili jsme si to a vy můžete taky

        Snažili jsme se nabarvit Zaklínače podle toho, jak jsou monstra vyobrazená na kartičkách, nebo v počítačové hře Zaklínač 3: Divoký Hon. Občas jsme použili i výraznější barvu, aby miniatura více vynikla. Úplně tím nechceme dávat návod na to, jak má jaké monstrum vypadat. Dejte průchod své fantazii, to je na barvení miniatur to nejzábavnější! I přesto však poskytneme seznam všech barev, které jsme použili a k nim připsali tipy, kde bychom danou barvy použili. 

        Postup SlapChopu jsme popsali i přímo v článku věnovaný této technice, je univerzální snad pro všechny miniatury. Takže pokud vám doma leží třeba takový Zombiecide, Rising Sun nebo Descend, a nechcete trávit s barvením miniatur mládí nebo si zkrátka tolik nevěříte, tento způsob by vám mohl přinést více barev na herní stůl.

 

Seznam všech použitých barev při barvení deskovky Zaklínač - Starý svět:

Dead White (Vallejo) Základní Drybrush
Corrupted Stamina (Instant) Lístky, zelený textil, tráva, kalná voda
Life Red (Instant) textil, roušky, lístky, vlasy
Endurance Brown (Instant) Kůže, dřevo, opasky, tašky, kalhoty
Ogre Brown (Instant) světlé dřevo, větve, parohy, kosti
Ragweed Orange (Instant) lístky
Savage Beige (Instant) kosti, bledá kůže, světlá srst
Shadow Black (Instant) černá srst, textil, tmavý kov, kabáty,
Inktense Wood (Inktensity) dřevo, kůra
Striking Scorpion Green (Contrast) spektrálně zelenkavý efekt u duchů
Wyldwood (Contrast) tmavá kůra, dřevo, kalhoty
Pallid Bone (Speedpaint) kosti, rohy, zuby
Holy White (Speedpaint) světle šedá hříva, bílé zašlé šaty
Crusader Skin (Speedpaint) lidská kůže

 

Netroufáte si zkusit barvit na vlastní pěst a potřebujete poradit? Úplně vás chápeme! Jsme připraveni vám pomoci s čímkoli, pokud to bude v našich silách. Neváhejte nám napsat na email, messenger nebo zavolat na telefon. Rádi se podělíme o své zkušenosti. Doporučujeme sledovat i naše sociální sítě Facebook, Instagram a Youtube, kde naleznete spoustu videí i příspěvků o barvení pro inspiraci.

Držíme vám palce a nezapomeňte, že barvení je hlavně o zábavě a relaxu!


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz