Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Jak na to: Diorama betonový terén (AK Interactive)

Jedná se o další s poměrně jednoduchých postupů pro tvorbu terénu, tentokrát z prostředí industriálního charakteru. Základní postup je velmi jednoduchý a následný weathering je na Vás; v tomto návodu uvedeme postup tak, jak je uveden v oficiálním videu výrobce, abychom Vám dodali inspiraci.

Co budeme potřebovat:

1. Betonovou pastu

2. Špachtle

3. Pravítko, tužku, případně kružítko

4. Nůž

5. Nástroje pro tvarování

6. Štětce a airbrush (volitelný, avšak zjednoduší práci)

7. Washe, pigmenty a další efekty

8. Odourless thinner (terpentýn) 

Nejdříve ze všeho si připravíme podklad pro naší scénu - opět pracujeme buď s basekou některé z našich miniatur, či si připravíme polystyrénový blok, na který následně pastu nanášíme.

Pastu naneseme špachtlí po celé ploše, se kterou pracujeme. Následně uhladíme tak, aby nám vznikla tenká, hladká a rovnoměrná vrstva. Necháme schnout po dobu 3 až 4 hodin a obrousíme hrany brusným papírem, abychom se zbavili nepěkných hrudek a chuchvalců po stranách plochy.

Po zaschnutí pasty si pravítkem a tužkou vyznačíme linie tak, aby nám vznikla série bloků o stejné velikosti. Po narýsování vytvoříme rýhy nožem, které následně rozšíříme naším modelářským nástrojem pro tvarování - k tomuto záměru může posloužit přímo modelářský nástroj, ale například i párátko či cokoliv vyhovujícího, co naleznete ve své domácnosti. Takto vytvořené spáry následně očistíme štětcem s tuhými štětinami. Nožem následně můžeme po ploše betonové pasty vytvořit díry tak, že odebereme pastu a odhalíme plochu pod ní. V případě, že pracujete s obyčejnou basekou, můžete díry udělat menší, či odhalenou baseku pokrýt libovolným tmelem za účelem vytvoření "rozbitého" efektu, stručně řečeno aby nevykukovala holá baseka. V případě, že pracujete s polystyrénem či podobným materiálem, můžete odhalený materiál pokrýt například akrylovou pastou AK103. Tuto pastu aplikujeme i na vytvořené škvíry, aplikaci provádíme štětcem.

Po zaschnutí pasty můžeme přistoupit k malování detailů. Pro vytvoření varovných pruhů si připravíme jejich obrysy maskovací páskou. Následně nanášíme barvu - v případě, že pracujete s airbrushem, je tento krok jednodušší; v případě, že pracujete se štětcem, táhněte štětcem od pásky k volnému prostoru - tímto způsobem se vám barva nedostane pod pásku a výsledný efekt bude pěkně rovný. Tímto způsobem můžete na plochu betonu připravit řadu dalších symbolů a značení - je jen na Vás, jak moc se v tomto kroku rozvášníte a jaké prostředí chcete imitovat.

Po vytvoření značení přistoupíme k weatheringu - nejprve štětcem na jednotlivé spáry a škvíry aplikujeme AK074 zředěný s modelářským terpentýnem od značky AK. Po zaschnutí se chopíme dalších produktů, imitujících prašný a zašlý efekt - představivosti se meze nekladou a Vy můžete prozkoumat náš e-shop a nelézt, co Vám v tomto kroku vyhovuje. Ve videu pak dochází k užití enamelových produktů AK4063 & AK4062. K dokončení pak použijeme ABT090 & AK676, produkty s nazelenalou barvou - ty opět aplikujeme do škrív, spár a kamkoliv uznáme za vhodné. Blending provádíme za použití Odourless thinner. Abychom imitovali rozlité tekutiny, jako je olej, či palivo, použijeme produkt AK084. Produkt aplikujeme zředěný v různých poměrech, abychom dosáhli různorodých výsledků.

Závěrem nám nezbývá, než se kochat naší dobře odvedenou prací, případně na scénu připevnit modely osob, které zjevně mají tendenci se zdržovat v industriálním prostředí.


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz