Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Skvělé tipy na dárky pro modeláře i hráče

Je několik dní v roce, které přímo vybízí k příležitosti potěšit někoho blízkého. Ať už to jsou Vánoce, narozeniny, svátek nebo jiná výjimečná příležitost, rádi poradíme s výběrem dárku, který překvapí a potěší. 

Často se nás ptáte, co by mohl být vhodný dárek pro hráče / modeláře, nebo co by stálo za to pořídit do rozrůstajícího se modelářského arzenálu? Odpovědí je hned několik a vždycky záleží na individuálních přáních a tužbách. I přesto vám dáme několik tipů, u kterých si myslíme, že rozhodně neuděláte chybu. 

 

Tipy na dárky pro modeláře

 

Startovací balíček

Games Workshop se snaží pečlivě starat o nové zájemce, kteří by chtěli začít s Warhammerem. Mnoho lidí by se rádo zapojilo do miniaturního hobby, ale nevědí, co je oním prvním krokem. Elegantní odpovědí na otázku: “Kde začít?”, je edice startovních boxů pro obě univerza.

Startovní edice pro Warhammer Age of Sigmar obsahuje vždycky dvě armády (Stormcast Eternals a Orruk Warclans Kruleboyz), základní pravidla ke hraní, papírovou herní podložku, kostky a plastový metr. Jednotlivé části miniatur jsou tzv. Push-fit, dají se snadno složit pouhým zacvaknutím do sebe. Modelář tedy nemusí využívat lepidlo a má tedy o jednu starost méně. V edici vychází celkem tři verze startovního boxu, z nichž každá má odstupňovaný obsah dle pořizovací ceny. 

  • Warrior set obsahuje armády v malém počtu miniatur (celkem 18 modelů). Jsou vhodné ideálně na vyzkoušení základních mechanizmů hry. Hráči se na základě tohoto boxu rozhodnou, jestli budou chtít pokračovat dál a rozšiřovat své armády o další jednotky, nebo bez velké finanční ztráty hru odloží s tím, že to není úplně jejich parketa.
  • Harbinger set nabízí větší armády (celkem 32 modelů), se kterými si zahrajete plnohodnotnou menší bitvu. Tento set bychom doporučili hráčům, kteří by rádi položili základní kámen svým novým armádám a rovnou se pustili do bitvy.
  • Extremis set se počtem modelů od Harbingera vůbec neliší (také 32 modelů), nicméně dodává do vaší bitvy punc realističnosti skrze přídavné plastové kulisy a terén.

Warhammer 40k má obdobnou sérii startovacích boxů, ve kterých proti sobě bojují dvě armády - Space Marines a Necrons. Počet miniatur včetně plastového terénu je rovněž odstupňován ve třech variantách - Recruit Edition (20 modelů), Elite Edition (27 modelů) a Command Edition (27 modelů + plastový terén). 

Na své si přijdou i modeláři, které zajímá Warhammer z té kreativní stránky, tedy hlavně stavba modelů a jejich barvení. Pro úplné začátečníky Games Workshop připravil tzv. Paint sety, které obsahují 2-3 miniatury, základní štětec, kleštičky a základní sadu barev. Stojíme si za tvrzením, že tyto paint sety jsou skvělým prvním odrazovým můstkem do světa modelářství. Zájemce tak zjistí, jestli by ho případné další barvení miniatur bavilo, či nikoli.

 

Rozšíření armády i dobrý základ pro Warhammer

Nové jednotky jsou pro hráče Warhammeru stěžejní. Ať už při vytváření nové armády, nebo k posílení té stávající, plastových miniatur zkrátka není nikdy dost. Combat Patroly (pro Warhammer 40k) a Vanguard (pro Warhammer Age of Sigmar) boxy jsou skvělým základním kamenem pro novou armádu, nebo velmi vítaný boost pro už zajeté hráče. Zároveň jsou tyto boxy ekonomicky šetrné, protože dohromady vycházejí cenově výhodněji, než kdyby si hráč kupoval každou jednotku zvlášť.  

V případě, kdy sáhnete po takovém boxu, jste schopni se složenou armádou miniatur odehrát malé bitvy v příběhové kampani, nebo menší šarvátky se svými přáteli v herně. Combat Patroly / Vanguard můžeme vřele doporučit jak nováčkům, kteří chtějí proniknout do světa Warhammeru, tak i zkušeným hráčům hledající posily pro své už založené armády.

 

Rozšiřujte barvící arzenál

Dokážeme si představit, že časem snad každý modelář bude chtít zkusit něco nového. Modelářský svět nabízí nepřeberné množství značek a způsobů, jak dobře nabarvit své miniatury. My sami si občas uděláme čas a vyzkoušíme méně známé barvy, a často jsme příjemně překvapeni!

Pokud chcete alespoň trochu podpořit objevitelského ducha a zároveň si být jistí, že neděláte krok vedle, vřele doporučujeme vyzkoušet barvící sety 3rd generation od AK Interactive. Ve skvěle vypadajícím balení najdete 6 barviček o objemu 17ml v příjemném dózování, neboli v tzv. “Dropper bottle” láhvičkách, se kterými se šetrně a pohodlně odkapává barva na paletu.

 

 

Řada modelářů z vlastní zkušenosti potvrdí, že barvy od AK dobře kryjí, jsou výrazné a krásně se s nimi pracuje i na mokré paletě. Série metalických barev si rovněž získala srdce a štětce mnohých barvířů miniatur kvůli podobným vlastnostem. V případě, že vás omrzeli značky Citadel, Vallejo nebo Army Painter, tak barvy AK Interactive 3rd Generation vnesou svěží vánek do vašeho hobby. Rozhodně doporučujeme!

Ak sety

 

Materiál pro tvorbu nových světů

U AK Interactive ještě nějakou chvilku zůstaneme. Krom klasických barev máme i výborné zkušenosti s Diorama series, tedy kyblíčky s texturovými pastami, dodatečnými dekoracemi a speciálními efekty. Zpravidla se tyto pasty nanáší na podstavce miniatur, což ale nemusí být žádným pravidlem. Po zaschnutí textura zatvrdne a dají se ni aplikovat další barvy či efekty. Výsledek je pak velmi uspokojivý a otevírá brány kreativních nápadů, kde limitem je pouze vaše vlastní představivost. Není problém u svých miniatur vytvořit prostředí cizích planet, zablácených bojišť nebo zenových zahrad. 

 

 

Stejně tak bychom rádi doporučili i pasty od jiných značek s podobnými produkty. Textury od Vallejo sice nedisponují takovým množstvím produktů, ale za to nabízejí přímočařejší a jednodušší výběr. Speciální kapitolku tvoří značka Soilworks (Scale75), která se zaměřuje na ztvárnění ročních období. Na tuto myšlenku navázala svými Environments boxy pro jaro, léto, podzim a zimu. Každý balíček obsahuje krom dioramatických past i výběr barev kooperující s daným ročním obdobím, tematické tufty, lístky, pigmenty a stručnou brožurku s inspirací, jak se všemi komponenty v balíčku správně naložit. Takové modelářské kombo nás očarovalo natolik, že jsme ho museli vyzkoušet u nás v paintzóně. Za nás jednoznačný favorit na dárek pro modeláře, který potěší svojí všestranností.    

Environment sety 

Doplňky pro dotvoření atmosféry

Říká se, že ďábel je v detailech. S množstvím doplňků od Green Stuff World však můžete rozpoutat hotové inferno. Jedná se sice o mnohdy nepatrné doplňky, ale ve výsledku i takové malé podzimní lístky dokáží celému modelu vdechnout realistickou atmosféru, kterou se odliší od všech ostatních modelů na stole. 

Nejvíce nás zaujaly svítící resinové krystaly. Při nasvícení klasickou či UV lampou svítí tak, že záře je dobře patrná i za dne. V kombinaci s různobarevnými tufty je výsledek zase o něco zajímavější. Green Stuff World je speciálními efekty v modelářském světě dost proslulý. Krom resinových krystalů nabízí i fluorescenční pigmenty, efekty krve nebo sérii Rolling pinů, které obtisknou do tmelu či modelovací hlíny vzor na válečku.

S výčtem zajímavých efektů a doplňků bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Na eshopu máme podobných vychytávek několik desítek. Doporučujeme prozkoumat kategorii base a diorama pro další inspiraci.

 

Něco speciálního

Dobrým dárkem může být magie zabalená v lahvičce. Například Liquid Frost od Green Stuff World způsobí pád čelisti u drtivé většiny modelářů. Stačí nanést vrstvu krémovité barvy na povrch a počkat. Po nějaké době se vytvoří na povrchu film simulující ledovou krustu s krystalky připomínající rampouchy.  

 

 

Dalším adeptem na příjemné překvapení jsou barvy Chameleon Colorshift. Jsou to glazury, které kooperují s už nanesenými barvami na modelu. Po zaschnutí vytvoří lesklý povrch, který vrhá různé odstíny a tóny barev podle toho, z jakého pohledu se na ně podíváte. S těmito barvami máme osobní zkušenost a jsou perfektním doplňkem do modelářského arzenálu.

Pokud se odkloníme od barviček k nástrojům, jsme rádi, že můžeme nabídnout něco opravdu speciálního. Štětce od Artis Opus nejsou opěvované elitními barvíři miniatur jenom tak. Dobře se s nimi pracuje, dlouho vydrží a ve speciálních sadách v dřevěném pouzdře je k dispozici i přípravek pro údržbu vlasů štětce. Jsou ideálním dárkem pro toho, kdo barvení miniatur myslí skutečně vážně a váží si dobrých štětců.

 

Artis-Opus

 

Nejste si jisti? Voucher to jistí!

Někdy je zkrátka lepší, když si obdarovaný může vybrat z naší nabídky sám. I to může být svým způsobem zážitek. Vouchery jsou k dispozici od 500 do 5000 korun. Tvoří tak ideální variantu v případě, kdy nemáte úplně jasnou představu o perfektním dárku. Není tedy žádnou ostudou pořídit jeden či dva vouchery, nyní i v několika fešných designových provedeních!

 

Vouchery  


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz