Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Jak na to: Green Stuff

Green Stuff je modelářská hmota, která nesmí chybět ve výbavě žádného modeláře. Umožňuje Vám provádět úpravy Vašich miniatur ať v menší, či větší míře. Hmota Green Stuff je dostupná i v tekuté formě od výrobce Citadel, návod na práci s ní pak najdete v kategorii značky Citadel.

Na úvod je důležité specifikovat si pár charakteristik modelovací hmoty, se kterou budeme pracovat.

Green stuff se skládá ze dvou složek - modré a žluté. Green stuff lze míchat v různých poměrech, avšak je důležité myslet na následující - více modré složky znamená pevnější produkt po výsledném zatuhnutí, avšak zároveň je k dispozici méně času pro práci, neboť produkt s vyšším poměrem modré složky tuhne rychleji. Větší poměr žluté složky se pak zaslouží o měkčí hmotu, která tuhne pomaleji, nabízí více času pro práci, ale výsledný efekt není tak pevný. Obecně je v pořádku pracovat v poměru přibližně 1:1.

Green stuff po smíchání složek lepí na cokoliv, žeho se dotkne - proto se doporučuje používat při práci s ním nějaký lubrikant. Na internetu lze nalézt řadu rad ohledně práce s green stuffem, ale častým a obecně používaným lubrikantem je obyčejná voda. Namáčejte si proto prsty před prací, aby se Vám na ně tmel nelepil a jednodušeji se Vám s ním pracovalo. Totéž platí i pro nástroje pro tvarování, které je třeba lubrikovat, aby tmel během tvarování nebraly s sebou a nepotrhaly Váš výsledný efekt. 

Co budeme potřebovat: 

1. Green Stuff
2. Skalpel
3. Nástroje pro tvarování
4. Vodu

Začneme tím, že smícháme obě složky tmelu - odřízneme si proužek z pásky a předěl, kde se barvy setkávají, odstraníme - během skladování dochází během konaktu složek k chemické reakci a zamícháte-li i tento předěl, mohou se Vám ve hmotě objevit hrudky a drobné kazy.

Pro tvorbu plášťů si připravíme kuličku hmoty, kterou pečlivě smícháme. Vytvoříme si pak menší části, které prsty taháme, dokud se nepotrhají - tím imitujeme efekt roztrhaného materiálu pláště
Samotný plášť poté aplikujeme na miniaturu a pomocí lubrikovaného nástroje upravíme tak, abychom byli spokojeni. Naneseme tolik částí pláště, kolik potřebujeme. 

Abychom se zbavili otisků prstů, které na tmelu zanecháme, můžeme buď pracovat v lubrikovaných rukavicích, nebo se po umístění tmele chopíme jemného štětce, který namočíme do vody a otisky prstů zahladíme plynulými tahy.

Tmel necháme zatuhnout a kocháme se pohledem na plášť potrhaný z nespočtů bitev, odehrávajících se na Vašich wargamingových stolech. 

Pro tvorbu kožešiny je postup podobný, avšak s drobnými odchylkami. Připravíme si z tmele váleček, který aplikujeme na kýžené místo. Po nanesení se chopíme nástroje na tvarování, kdy v tomto případě nám může posloužit i obyčejné párátko - je třeba však dávat pozor, aby se tmel nelepil na povrch našeho nástroje. Vytvarujeme kožešinu a necháme zatvrdnout. 

Green stuff lze použít v nespočtu různých situací, ať již se jedná o úpravu nepřesností, či modelování nových součástek, detailů, ale i celých miniatur - jediným limitem je Vaše představivost a schopnost práce s tmelem. Je pochopitelné, že vymodelování celého modelu pomocí green stuffu se může zdát jako nadlidský úkol, ale je třeba vše brát postupně. Dnes modelujete pláště a kdo ví? Zítra již třeba budete modelovat čepice a pozítří tváře sveřepých bojovníků. 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz