Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Jak na to: Diorama pouště (AK Interactive)

V tomto návodu se společně podíváme na tvorbu scény/baseky za použití dvou hlavních produktů - Sandy desert & Desert sand. Desert sand má oproti Sandy desert hrubší zrno, čili kombinací těchto dvou produktů dosáhneme velmi pěkných a realistických výsledků.

Co budeme potřebovat: 

1. Terrains Sandy Desert
2. Terrains Desert Sand
3. Houbička na nádobí
4. Kamínky
5. Dekorativní zahrádkářský korek
6. Drobné rostlinky
7. Wash dle výběru

Nejprve si připravíme podstavec - buď polystyrénový blok jako v samotném videu, či baseku - ať už čistou, či taktéž s povrchem připraveným libovolnou metodou.

Špachtlí naneseme Sandy desert na kýžená místa - v tomto případě na strany cesty, kdy na cestě je písek jemnější. Přechod hrubší pasty zpracujeme štětcem, kterým můžeme dodat i náznaky textury, o kterou se však postaráme až v dalším z kroků. Následně špachtlí naneseme Desert sand na samotnou cestu.


Necháme produkty odpočinout takových 30 až 40 minut a posléze se chopíme houbičky na nádobí. Tou doplníme na povrch obou produktů texturu lehkými dotyky. Samotnou cestu pak můžeme upravit štětcem tak, aby vzbuzovala dojem obtisků kol - ty můžeme imitovat přímo použitím přebývajícího kola z některé z Vašich miniatur. Je však třeba pamatovat na to, že kolo je před obtisky třeba navlhčit, aby se na pastu nelepilo. Použití štětce, houbičky a kol střídáme, dokud nejsme spokojeni s efektem.

Následně na scénu pinzetou a sypáním aplikujeme kamínky a dekorativní zahrádkářský korek - korek lepíme PVA lepidlem tak, aby poctivě držel, ke kamínkům se vrátíme později.

Po 24 hodinách, které jsme scéně dali na zaschnutí, zafixujeme drobné kamínky PVA lepidlem zředěným s vodou přibližně v poměru 1:1.
Po zaschnutí lepidla přistoupíme k barvení velkých kamenů a cesty. Postup zde je libovolný, avšak nic Vám nebrání následovat návod ze samotného videa. Po zaschnutí barev aplikujeme wash a sice na drobné kamínky a kamkoliv, kde vznikl prostorově výrazný povrch - samotnou cestu ponecháme světlejší, abychom dali vzniknout kontrastu a imitovali efekt, kdy na cestu dopadá nejvíce světla. Závěrem na miniaturu aplikujeme drobný porost či další detaily.

Dále nezbývá než si užít pohled na další z pěkných basek či scenérií, které jsme si pro sebe vytvořili.


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz