Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Jak na to: Diorama vlhké země (AK Interactive)

V tomto videu naleznete návod na tvorbu terénu z vlhké zeminy. Tento produkt je vhodný na tvorbu dioramat i na tvorbu basek k Vašim miniaturám.

Tento postup je delší, avšak stále jde pouze o řadu jednoduchých kroků.

Co budeme potřebovat: 

1. Terrains Muddy Ground
2. Battlefield Grass Green
3. Wolverine P.V.A. Glue
4. Wash dle výběru
5. Houbička na nádobí
6. Štětce


Nejprve si připravíme podklad - autor ve videu používá polystyrénový blok, do kterého předem vyřezal texturu, kterou bude pasta kopírovat. V případě, že pracujete s basekou miniatury, můžete pastu nanášet na samotný podstavec, nebo si jakýmkoliv způsobem připravit podobný podklad.
Pastu pak nanášíme přímo z nádoby velkým štětcem, ideálně takovým, kterého nám posléze nebude líto, poněvadž tento proces je na štětce poměrně náročný.

Po nanesení pasty pak za použití menšího, jemnějšího štětce vytvoříme na materiálu potřebnou texturu - v tomto případě se jedná o obtisky kol. Následně necháme pastu odpočinout dobrých patnáct minut a tím i částečně zaschnout.

Po zaschnutí se chopíme houbičky na nádobí a lehkými dotyky naneseme texturu na vyvýšená místa, abychom se zbavili kulatých a zaoblených hran a dodali efektu realističtější dojem. Poté se opět chopíme tenčího štětce a ještě jednou zvýrazníme prohloubené obtisky

Autor videa scénu doplňuje obtisky bot - za tímto účelem nechá pastu doschnout další 2 až 3 hodiny tak, aby se z ní vytratila většina vlhkosti. Pro tvorbu obtisků podrážek lze použít přímo přebývající boty z nepoužitých miniatur - je však důležité boty navlhčit vodou, aby se na ně pasta nelepila a nedošlo k poškození nanesené plochy. Množství stop záleží na tom, jak frekventovaná je scenérie ve Vaší představivosti. 

Posléze lze scénu doplnit detaily, dle výběru - plot, noviny, ale kupříkladu i poházená prkna, šrot... fantazii se meze nekladou.
Následně aplikujeme trávu - plochu, na kterou budeme traviny sypat nejdříve natřeme PVA lepidlem, zředěným vodou přibližně v poměru 1:1. Tyto plochy následně posypeme trávou, kterou mírně stlačíme prstem, aby se dobře uchytila, necháme chvíli usednout a zbytek oklepeme. 
Po celkovém zaschnutí scény nezbývá než vzít celou plochu washem dle vašeho výběru, který finálně prohloubí prostorový dojem a celou plochu vystínuje.

Poté již aplikujeme model, nebo necháme scénu tak, jak je a nafotíme si jí pro modelářské skupiny na sociálních sítích.

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz