Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Zaměřeno na značku - Army Painter

ArmyPainter4-Logo 

Malování miniatur je umění, které vyžaduje přesnost, zručnost a kreativitu. Pro barvíře, sběratele a hráče stolních her je nalezení správných barev nezbytné k tomu, aby jejich miniatury ožily. V komunitě barvířů miniatur získala značné uznání a oblibu značka Army Painter. Společnost Army Painter je proslulá svou kvalitou, všestrannou škálou barev a inovativními produkty, které se staly volbou pro nadšence po celém světě. V průběhu času se snaží udržet si dobrou pověst skrze produkci nových barev, jakými jsou třeba řada Speedpaint. V tomto článku se budeme zabývat vlastnostmi barev od Army Painteru, zdůrazníme jejich kladné vlastnosti, vliv na komunitu barvířů a důvody proč by některé z barev neměly chybět ve vaší sbírce.

Testování barev Army Painter

Důvodem, proč jsme se rozhodli napsat článek o zaměření na Army Painter je přesvědčení, že každá značka má co nabídnout a má v sobě větší či menší potenciál. Nedávno jsme měli vlastní zkušenost se značkou, o které jsme si toho moc dobrého nemysleli, ale nakonec jsme zjistili, že jsme ty barvy nevyužívali v těch správných situacích. Nakonec barvy byly vynikajícími pomocníky v kombinaci se specifickými technikami. Dospěli jsme tedy k posílení názoru, že každá značka může do hobby něčím přispět a každá vlastní svá "esa", která mohou tvořit společně s dalšími značkami solidní barvířský arzenál. Army Painter občas čelí kritice namířené na jejich základní barvy Warpaints. Modeláři na nich často začínají a pak se odrazí vstříc jiným "kvalitnějším" značkám. My jsme udělali pravý opak a zkusili jsme se vrátit k Army Painteru.

A musíme říct, že se nám pracovalo dobře. Fotka modelu níže je výsledkem použití techniky černého primeru a bílého drybrushe (SlapChop) s následným nanesením barev pouze od Army Painteru. Miniatura stále ještě není ve finálním stavu, ale už v tomto stádiu jsme mohli říct, že rozhodně nejedná o špatné barvy. 

ArmyPainter3  Miniatura barvená pouze barvami Army Painter (avšak stále není hotová)

 

Široké spektrum barev

Army Painter nabízí pestrou škálu barev, od zářivých odstínů až po jemné odstíny, což barvířům zajišťuje přístup k rozsáhlé paletě pro jejich tvůrčí úsilí. Nejširší nabídku klasických barev tvoří řada Warpaints. Tyto barvy mají dobré krytí (až na výjimky - třeba Jungle Green) a poskytují konzistentní výsledky. Oproti jiným značkám jsou více "krémovější" a možná nejsou tolik výrazné, jako třeba řada Base od Citadel nebo Intense od AK. To ale ve výsledku vůbec nemusí být na škodu. Například se základem pro techniku SlapChop (černý primer, bílý drybrush) jsme dosáhli fajn pokrytí už s první vrstvou. Mezi jedny z nejlepších produktů od nich patří třeba již zmíněná série Speedpaint, ale velmi slušně si mezi barvíři vedou i metalické barvy a stínové barvy.

ArmyPainter1I takhle se dá nabarvit miniatura (busta z 3D tiskárny) barvami Speedpaint 

 

Uživatelsky přívětivá konzistence a snadné používání

Jednou z nejvýznamnějších vlastností barev Army Painter je jejich uživatelsky přívětivá konzistence. Jak už jsme zmínili v předchozím odstavci, barvy jsou spíše krémovější, takže se s nimi snadno pracuje jak začátečníkům, tak zkušeným barvířům. Umožňují hladké nanášení a kontrolovanou práci štětcem, což umělcům zaručuje dosažení přesných detailů a hladkých přechodů. Díky této vlastnosti jsou barvy Army Painter velmi přístupné i pro ty, kteří s malováním miniatur začínají. Je však nutno podotknout, že je občas s nimi potřeba vynaložit větší trpělivost, třeba pokud přecházíte od jiných značek. Army Paintery jsou obecně spíše řidší barvy, které ale díky této vlastnosti nabízí pomalejší styl barvení miniatur. Barvíte jednu vrstvu po druhé a udržujete nad celkovým vzhledem kontrolu. Rádi říkáme, že Army Painter barvy jsou obecně jednoduché na používání, ale složitější na využití plného potenciálu.

 

Zapojení a podpora komunity

Army Painter aktivně spolupracuje s komunitou barvířů miniatur prostřednictvím různých kanálů, včetně sociálních médií, fór a workshopů. Podporují umělce, aby se dělili o svou práci, nabízejí tipy a návody a poskytují platformu, kde se mohou spojit a učit se jeden od druhého.

Tento přístup k budování komunity jednak podporuje obecný smysl pro kolegiální prostředí mezi nadšenci a vytváří živou komunitu. Zároveň však, ale nedbá pouze na youtubové "all-stars" nebo více prominentní zákazníky. Snaží se kontinuálně sbírat zpětnou vazbu od všech barvířů, aby dál vylepšovali své produkty. Army Painter se tak snaží udržet svůj arzenál dobře přístupný jak finančně, tak i vlastnostmi, které jejich barvy nabízí. Zhruba před rokem vydali video (viz níže), ve kterém si všímají negativních hodnocení a recenzi od youtuberů a dali najevo, že to zaznamenávají a jak s tím hodlají naložit. Tenhle přístup je nám velmi sympatický a poukazuje na to, že Army Painter je značka, která se ve své kvalitě dál vyvíjí a nestagnuje. Díky tomuto přístupu vznikla řada Speedpaint 2.0

 

Modelářský arzenál mimo barvy a jak na něj koukáme

Rádi bychom se podělili i o vlastní zkušenost se štětci značky The Army Painter, protože tato značka není pouze výrobce barev. U zkušenějších barvířů je dost pravděpodobné, že štětce od AP už někdy v ruce drželi. Buď s nimi začínali, nebo je ze zvědavosti vyzkoušeli. My vidíme velké plus ve finanční dostupnosti, kdy vás jede štětec vyjde zhruba v rozmezí od 99 - 159 korun, což není zas tak velká investice. Podrobovali jsme je různým zátěžovým zkouškám, ať už jeden a ten samý štětec používat na nanášení metalik, klasických barev a shadů, tak si s ním občas i trochu drybrushovat. 

Asi je všem jasné, že štětce nejsou nesmrtelné, ale musíme uznat, že AP štětce vydržely poměrně dlouho. Navíc, pokud štětci věnujete minimální péči a údržbu, tak si myslíme, že vám na několik měsíců vydrží. Proto je rádi doporučujeme jak úplným začátečníkům, tak i regulérním barvířům, kteří shání normální přijatelný štětec na miniatury.

S dalším nářadím od Army Painteru jsme dosud neměli žádné větší potíže. Nejvíce opěvované Super Glue je u nás často vyprodané a už víme proč. Zkrátka to lepidlo drží cokoli, schne rychle a je příjemně dostupné. Vybavení do klasické modelářské pracovny, jako skalpel, kleště, pilníky apod. se dají koupit v jednom balení, takže začátečník už nebude muset řešit žádné modelářské pomůcky. Nebo alespoň na hodně dlouhou dobu. 

 

Závěr

S Army Painterem máme dobrou zkušenost. Jistě, najde se pár barev, které nás zklamali, nebo úplně nekryly tak, jak jsme si představovali. Takové slabší kusy ale najdete i u jiných značek. Často máme spíše pocit, že jsme potenciál dané barvy nevyužili tím správným způsobem a je třeba to zkoušet dál. 

Army Painter si právem vydobyl místo preferované volby mezi barvíři, modeláři a hráči. Sami jsme začínali se značkou Army Painter a můžeme říci, že jde o kvalitní barvy s širokou škálou barev. Dodnes používáme jejich Gun Metal metalickou barvu a jsme nadmíru spokojeni. Jediný produkt, pro který osobně nenacházíme využití jsou quickshades, jde o wash v plechovce, do kterého ponoříte miniaturu a pak přebytek „oklepete“. Podobá se trošku mořidlu nebo laku na dřevo. Možná by se dal využít pro rychle stínování miniatur pro velkou armádu, ale spíše nedoporučujeme.

Berte prosím na vědomí, že se jedná o naše subjektivní názory na tuto značku a někdo další může mít zcela jinou zkušenost. Každý si v tomto hobby nakonec najde svou oblíbenou řadu značek či jednotlivé oblíbené barvy napříč několika značkami. Důležité je zkoušet nové produkty a nebát se nových výzev které malování miniatur nabízí každý den. Přejeme vám co nejvíce příjemných chvil u barvení miniatur!


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz