Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Co je to Warhammer a kde mám začít?

jak-zacit-warhammer 

Warhammer od firmy Games Workshop je jednou z vlajkových lodí na poli wargamingu - strategických her s miniaturami. Hraní s nádhernými figurkami za používání důmyslných taktik a strategií si získalo srdce mnoha fanoušků po celém světě.

 

Nejprve si ve zkratce řekněme, co to ten Warhammer vlastně je:

Warhammer je strategická hra s miniaturami. Hráči si k hernímu stolu přinesou svoje armády, které si sami sestavili. Každá jednotka ve hře má silné i slabé stránky a vaším úkolem je protihráče porazit skrze vojenskou sílu, nebo prostřednictvím plnění úkolů bitevního scénáře. Nejde pouze o použití hrubé síly, ale o využití celého potenciálu složené armády. Je třeba využít jakýkoli aspekt a synergii mezi jednotkami ve svůj maximální prospěch. Je zapotřebí originální taktiky, šíleného manévru nebo velké dávky štěstí, aby vaše armáda stanula na poli vítězů. Hráč, který přišel v posledním kole o všechny miniatury, má nejméně vítězných bodů, nebo přišel o klíčovou pozici, prohrál. Možností, jak dosáhnout vítězství, je mnoho a záleží pouze na vás, jak naložíte se svojí složenou armádou.

top0009-min

Svět Warhammeru může být na první pohled složitý, ale jakmile do něj člověk pronikne, je nakonec rád, že má i po letech co objevovat. Nejen že Games Workshop neustále vydává nové miniatury a neustále aktualizuje pravidla pro hraní her, ale také prohlubuje příběh celého herního světa. Hráč má na výběr své bitvy prožít různými způsoby, proto se Warhammer se dělí na dvě hlavní odvětví dle žánru.

Warhammer 40000 (nebo také W40k) je zástupcem temného dystopického světa v daleké budoucnosti laděného do žánru sci-fi. Warhammer Age of Sigmar (dále jen AoS) je naopak zasazený do systému říší, které jsou ikonické pro své high-fantasy prvky s epickými příběhy. Je tedy čistě jenom na vás, který žánr je vám více po chuti. Dopředu je nutno říct, že neexistuje špatné rozhodnutí – vyberte si zkrátka ten svět, který je vám nejbližší. Svou volbu můžete později vždy změnit.

 

Warhammer - barvení na stole

Na co se mám podívat jako první?

První položkou na vašem nákupním seznamu budou rozhodně miniatury, jejichž části jsou v každé bedně rozložené do několika plastových mřížek. Je potřeba je tedy vždy složit a ideálně nabarvit. O této kreativní stránce se rozepisujeme o pár odstavců níže. 

Pro Warhammer 40k i AoS vycházejí startovní sety perfektní pro začátečníky, kteří by do herního hobby chtěli jít společně a rovnou by rádi začali hrát co nejdříve. Každý set obsahuje vše potřebné k plnohodnotnému hraní: zpravidla 2 armády různých frakcí, kostky, metr, herní plán a základní pravidla. Startovní sety existují ve variantách obsahujících různý počet modelů. Záleží tedy na tom, jak moc si věříte s barvením miniatur, nebo kolik peněz chcete do svého nového koníčku ze začátku investovat. Tyto boxy jsou perfektní do dvojice, protože pořizovací cenu si hráči rozdělí napůl.  

Ve světě Age of Sigmar s novou edicí vyšly sety Warrior, Harbinger a Extremis. Speciálně u fantasy verze Warhammeru je dobrou volbou pro začátek box Dominion. Společným prvkem těchto startovních setů je, že proti sobě bojují dvě frakce. Zlatí rytíři z frakce Stormcast Eternals a mazaně zrádní Kruleboyz.

Pro Warhammer 40k vyšel box Introductory set, Starter Set a Ultimate Starter set. V těchto setech soupeří vše požírající frakce Tyranidů proti obranným silám Impéria, Space Marines.

Ne každému se však zamlouvají miniatury ve startovních setech. Ve světech Warhammeru je mnoho frakcí a národů, za které můžete hrát. Pokud patříte mezi ty, kteří preferují možnost vlastního výběru, vřele doporučujeme tzv. Vanguard, které obsahují armádu poskládanou tak, abyste s ní mohli hrát menší bitvy. Navíc jsou perfektní volbou jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé.

Games workshop stejně vydal sérii pro Warhammer 40k s malými armádami s názvem Combat patrol. Stejně jako Vanguard u AoS, obsahují bedny základní menší armádu příslušné frakce, které je po složení a nabarvení plně boje schopná. Ve hře Warhammer 40k dokonce existuje i stejnojmenný formát (Combat Patrol), zaměřený na souboj těchto menších startovních boxů. Je to tak vynikající volbou do začátku!

Stejně jako mnoho dalších her má i Warhammer poměrně obsáhlá pravidla, ale není třeba se jich bát! Ačkoli základní kniha pravidel - tzv. Core Book – může svým rozsahem působit děsivě, zdaleka nemusíte znát všechen její obsah. Kniha pravidel i sama o sobě říká, že tvoří spíše mec možností, ze kterého hráči mohou vybírat. Základní pravidla pro pochopení celé hry pak činí ani ne jednu její desetinu. Úplně to samé platí o pro Rule Book do Age of Sigmar.

Warhammer Age of Sigmar má teď nově shrnutá základní pravidla v češtině do jednoho PDF 

 

Hráči, kteří to myslí s hraním Warhammeru opravdu vážně, pak mohou sáhnout po příručkách s kompletními pravidly pro své konkrétní armády. Každý Battletome (Age of Sigmar) a Codex (Warhammer 40k) poskytuje celistvý přehled všech jednotek a pravidel pro danou frakci. Ačkoli tyto knihy nejsou pro hraní podmínkou, rozhodně doporučujeme po jedné z nich sáhnout, protože ještě více prohloubí zážitek ze hry.

Warhammer může být na jednu stranu velmi kompetitivní hrou, ale na stranu druhou i uvolňující zábavou pro ty, jenž si rádi nabarví své miniatury a ihned je chtějí vyzkoušet se svými přáteli v bitvě. Rozšiřující pravidla umožňují hrát i příběhové kampaně postupně rozvíjející potenciál vaší čety válečníků za doprovodu osobního příběhu.

Tím bychom stručně shrnuli herní stránku světa Warhammeru. Nicméně ne všichni hráči chtějí prohánět své miniatury na stolech. Najdou se i tací, kteří berou Warhammer, a obecně svět miniatur, jako příležitost ke kreativnímu vyžití.

Objevte v sobě umělce 

Ještě před tím, než se se svými armádami vydáte za dobrodružstvím, je třeba všechny miniatury po vybalení složit a (v ideálním případě) nabarvit! Warhammer ve světě modelářství velice proslul, a to hlavně díky značce Citadel, která pro Games Workshop vyrábí barvy, štětce a všelijaké další pomocné modelářské náčiní.

Pro složení miniatury je zapotřebí kleštiček & lepidla. Ty se dají koupit zvlášť nebo jsou často zahrnuty v různých modelářských setech, ať už od Citadel nebo třeba od značky Army Painter či AK Interactive. Barev, štětců a jiných pomůcek je nepřeberné množství. Nenechte se tím zastrašit, ani příliš zlákat. Rozšiřujte svůj umělecký arzenál hezky krok za krokem.

Dobré světlo

Games Workshop se snaží myslet právě na začátečníky, a proto vydává barvicí sety, které jsou ideálním vstupem do hobby. Sety jsou k dipozici hned ve dvou variantách.

Série Paints + Tools je balíčkem 13 barev, základního štětce, kleštiček a tzv. zarovnávače plastu. Je to skvělá volba pro ty, kteří už doma nějaké miniatury mají a vše můžou rovnou vyzkoušet. Zároveň je třeba dodat, že sada Paints + Tools tvoří poměrně slušný start do barvení kterýchkoli miniatur díky univerzální paletě barev, kterou použijete třeba i na miniatury z různých deskových her (např. Nemesis, Gloomhaven nebo Dungeons & Dragons). 

Série Paint set je zaměřena více prakticky. Zpravidla přichází s malým množstvím miniatur (kolem 3 kusů), které jsou součástí balení. V krabici najdete základní štětec a šest základních barev odpovídajících barevnému schématu miniatur na krabici. Je to skvělý způsob, jak si zkusit modelářství, které je všudypřítomné napříč celým wargamingem.

Nemusíte se však držet vyšlapaných cest. Existuje mnoho značek v různých cenových relacích a s mnoha originálními doplňky pro vaše miniatury. Je pouze na vás, kterým směrem se vydáte. V modelářství a barvení je limitem pouze vaše fantazie. Miniatury mohou být nabarveny jakkoli budete chtít, vůbec se nemusíte držet předlohy na krabici. Platí pravidlo, že čím zajímavější a neotřelejší miniatura je, tím lépe.

 

Warhammer - barvení

Je to především zábava

Je toho na vás až příliš? To naprosto chápeme a vůbec nevadí, když budete postupovat po malých krůčcích. Warhammer, a vůbec celý svět modelářství a miniatur, je skvělé hobby plné kreativity a relaxu. Rádi vám s jakýmkoli dotazem poradíme přímo u nás na prodejně, nebo skrze messenger. Jsme do toho stejně zapálení jako zbytek komunity, sami si rádi zjišťujeme novinky a nové způsoby barvení ve světě miniatur, proto se i rádi podělíme o nové zkušenosti.

Všechny rady do začátku jsou sice hezké, ale když to člověk nezažije, tak si to někdy ani neumí pořádně představit. U nás v Colours jsme na to připravení! Pro každého zájemce máme na prodejně připravenou PaintZónu, kam si může každý zájemce přijít a vyzkoušet si barvení miniatur hned na místě ještě před tím, než se rozhodne, že do toho taky skočí. Na každém místě je připravené osvětlení, kelímek, papírové utěrky, barvy, štětce a na požádání poskytneme i miniaturu k vyzkoušení. Vyzkoušíte si tak celý proces barvení a jaké radosti svět modelářství nabízí! Nováčky vidíme moc rádi, stejně jako naše stálé zkušené matadory, takže není problém se na cokoli zeptat a vše si zkusit na vlastní štětec! 

 

Warhammer 40000 - Space Marines

Hobby pro každého

Warhammer není jen obyčejná stolní hra, je to mnohostranný koníček protknutý komplexním příběhem, který vás pohltí a nepustí. Skvělé je, že si sami můžete vybrat, jak si toto hobby chcete vychutnat. Jeho nedocenitelnou součástí je kreativní činnost, která Warhammer doprovází. Nabarvit si armádu s rodinou nebo s přáteli má rozhodně své kouzlo. Navíc komunita hráčů se často předhání v originalitě a unikátnosti zpracování svých modelů. Říká se, že nabarvený a dobře ztvárněný model má více štěstí v bitvě. Jestli je takové odvážné tvrzení pravda, to budete muset posoudit sami. 

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz