Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

TOP 5 vychytávek pro barvíře miniatur

Občas se nás ptáte, jaké vychytávky bychom doporučili začínajícímu či zkušenějšímu barvíři, aby se mu lépe pracovalo. Časem si snad každý chce obohatit své milované hobby o větší komfort při práci, nebo zkrátka vyzkoušet něco nového. Vytvořili jsme pro vás seznam celkem 5 věcí, které považujeme za velmi přínosné rozšíření modelářského arzenálu! 

Mokrá paleta

Pokud byste se nás zeptali, co je taková “must have” vychytávka pro barvíře, rozhodně je to tzv. mokrá paleta. Ta funguje na principu působení vlhkosti z nasáklé houbičky či hadříku na nanesenou barvu zespodu, tím vám barva nevyschne a je vám po ruce delší dobu. V krabici s vlhkou paletou najdete uzavíratelnou plastovou nádobu, savý materiál na vodu, a balíček 30 - 50 kusů propustné blány, na kterou nanášíte barvu. Tím, že je nádoba těsně uzavíratelná, mohou barvy vydržet v pohotovostním stavu až několik týdnů! Nemusíte si tolik lámat hlavu s výběrem značky, protože všechny mokré palety v základu pracují úplně stejně. Záleží pak na vás, co od palety očekáváte, jestli je to prémiovější vzhled, vyhovující velikost, různé doplňkové funkce, nebo jen na holý základ.

 

Tady ale benefity mokrých palet nekončí. Vlhkost působící přes blánu způsobuje, že se tím barva trochu naředí. Stačí ji pak doředit kapkou vody či média a jste připraveni nanášet krásně tenké vrstvy přímo na model. Zároveň díky dlouhodobé vlhkosti šetříte i svůj hlavní modelářský nástroj - štětec! Ten byste neměli společně s barvou nikdy nechat úplně vyschnout, protože ho tím zbytečně zatěžujete a ničíte. Mokrá paleta tak do jisté míry pomáhá udržovat štětec vlhký, ale to neznamená, že byste ho i tak neměli pravidelně propláchnout ve vodě.

Pokročilejší barvíři jistě ocení možnost krásně plynulého mixování barev na paletě. Zkoušeli jsme míchat odstíny červené z Inferno setu od AK pro hladké přechody, a byla to čirá radost. Namixovaná barva na mokré paletě dlouho vydrží, tudíž není problém se k ní zpětně vracet, třeba když potřebujete opravit některé barvířské přešlapy. 

Věříme, že pozitiv a benefitů mokrých palet je mnohem více, ale na specifické plusy si pak každý barvíř přichází sám. Varujeme vás, jakmile ji jednou zkusíte - není cesty zpět.

 

Držák

Tzv. Handly jsou populární u mnoha barvířů pro pohodlnější práci při barvení. Miniaturu si tím zafixují a minimalizují možnost případného vyklouznutí z ruky, nebo je jim pevnější úchop zkrátka komfortnější. Nejoblíbenější u nás jsou pružinové držáky od Citadel a gumový držák od RedGrass. 

V případě Citadel je uchycení mechanické přes roztažitelné drážky, do kterých nasadíte podstavec i s miniaturou. Tvar handlu má podobu malých přesýpacích hodin a pojme podstavce od 25mm do 40mm. Pro větší modely pak slouží verze “Handle XL”, který pojme podstavce od 40mm do 170mm. Už asi jistě tušíte, že to je jeden z potenciálních handicapů tohoto handlu. Pokud se nevejdete do rozměrových limitů, máte zkrátka smůlu. Navíc v případě, kdy se přibližujete maximální velikosti podstavce, je zafixování miniatury těžší, protože potřebujete pružinu hodně roztáhnout a ještě zasadit samotnou miniaturu mezi drážky. Tahle situace dává prostor četným nehodám, kdy vám při nasazování miniatura vypadne z ruky, nebo ji vložíte špatně a síla pružiny ji vystřelí mimo stůl. 

Handle od RedGrass má na první pohled tu vlastnost, že se podstavec miniatury připevňuje lepivou gumou na otočném válci. Nejste limitováni velikostí podstavce, jako spíše nosností gumy. Ze zkušenosti víme, že držák od RedGrass unese poměrně dost, jen musíte podstavec na hmotu řádně přimáčknout. Jak ale zpívá Nelly Furtado, všechny dobré věci jednou skončí, a to bohužel platí i o gumové hmotě na handlu, kterou čas od času budete muset vyměnit, protože časem ztrácí na síle. Jako jednu z předností, která se na první pohled nemusí zdát jako ten největší trhák, je plně otočný váleček ve vrchní části držáku. Je to jiný druh komfortu, když si otočíte miniaturu pouze dvěma prsty, než abyste otáčeli celým zápěstím. Možná se vám to zdá jako banalita, ale v praxi tuto vlastnost výrazně pocítíte. Pomyslnou třešničku na dortu pak tvoří magnet na dně držáku společně s přibalenou kulatou kovovou destičkou, kterou je možné přilepit kamkoli.

Airbrush

Airbrush pistole společně s kompresorem dokáže neuvěřitelným způsobem urychlit a usnadnit práci s barvami. Nejen, že s ní dokážete naprimovat model ve větrané místnosti za každého počasí, ale stejně tak zvládnete tvořit jemné barevné přechody, které byste štětcem dělali hodiny a ještě by to nevypadalo tak dobře. Miniatury nabarvené touto metodou často poznáte právě díky těmto plynulým přechodům.

Ovšem za takovou barvířskou magii musíte o svůj nástroj řádně pečovat, a v momentě, kdy tento krok zanedbáte se může vše obrátit proti vám. Pistoli je nutné po každé práci rozebrat a důkladně vyčistit. Zároveň je potřeba dokoupit okolní chemii, pro stříkání barev je zapotřebí dostatečně množství Airbrush Thinneru nebo Flow Improveru, pro finální dočištění je vhodný Airbrush Cleaner od Vallejo.

Airbrush, a práci s ním, bychom označili za samostatnou disciplínu. Do vybavení je třeba investovat nemalou částku a je třeba se o něj řádně starat. Jakmile ale překonáte počáteční finanční bariéru a vypěstujete si údržbový návyk, otevírá se vám svět neuvěřitelných možností.

 

Airbrush

Organizéry

Pořádek dělá přátele. A jestli chcete být za dobře i se svým nářadím, tak neváhejte zainvestovat do různých pořadačů, drobnějších poliček, či šuplíků. Ze začátku se to nemusí zdát jako důležité kritérium pro spokojeného modeláře, ale čím více váš barvířský arzenál roste, tím větší nároky jsou na jeho organizaci.

Představa, že hledáte konkrétní barvu v moři jiných pohozených barev je dost vyčerpávající. V případě velkých projektů je dobré mít pro své nářadí  jasně dané místo, abyste ho později nehledali po všech čertech. K tomu nám dobře posloužil “modelářský nábytek” od HobbyZone, který se dá poskládat do větších celků podle toho, co vám nejvíce vyhovuje. Závěsné i statické pořadače na barvy poskytují i značky Vallejo a GreenStuff World. Z vlastní zkušenosti víme, že jakmile je pořádek v barvách, tak se hned pracuje o něco lépe a rychleji. 

Různé držáky, pořadače či šuplíky slouží hlavně pro úsporu času a nervů při práci. Modelářské práce většinou netrvají 20 minut, proto je dobré vytvořit si prostředí, do kterého se budete rádi vracet.

Dobrá lampa

Možná se to zdá jako banalita, nicméně i na takovém detailu, jako je dobré osvětlení, velmi záleží. Samozřejmě můžete barvit své miniatury kdekoli je to možné. Časem ale sami poznáte, že práce na koleni na chatě pod kuchyňskou zářivkou není to pravé ořechové. Za to práce pod řádně silnou LED lampou, je zcela jiný šálek kávy. Nevýhodou je, že jakmile jednou zkusíte práci pod pořádným světlem, už se vám nebude chtít udělat krok zpět. 

Nemusíte však investovat vysoké sumy do kvalitního osvětlení. Je potřeba si i trochu vyzkoušet, jaké světlo by vám vyhovovalo. My jsme měli dobré zkušenosti jak s kvalitní silnou LED lampou, tak i s kloubovou deskovou lampou z Lidlu do 1000 korun. Lampa může mít žárovku nebo LEDky, primárně však záleží na tom, aby se vám dobře pracovali a pořádně jste na to viděli.

Co to ale vlastně znamená “pořádně na to vidět”? Záleží na teplotě světla, kterou svítidlo vrhá. Kuchyňská zářivka bude pravděpodobně vrhat studené světlo, naopak pokojový lustr bude vrhat o něco teplejší. Co slýcháváme od amatérských i profesionálních barvířů (potvrzujeme i vlastní zkušeností), barevná teplota světla (chromatičnost) pro barvení miniatur je ideální kolem 5500 Kelvinů, případně jít trochu do studenějších tónu, tedy kolem 6500 Kelvinů. Teplejší nebo moc studené světlo vám může zkreslit práci s barvami, tím pádem i ovlivnit finální výsledek.

Na druhou stranu, můžete se setkat i s opačným názorem. Někomu vyhovuje spíše teplejší světlo kolem 4000 Kelvinů, protože pracuje hlavně v noci a nechce, aby mu studené světlo bodalo do očí. Úplně nejideálnější by bylo, kdybyste při návštěvě obchodu se světly vzali nějakou svoji nabarvenou miniaturu, a na chvilku si sedli pod různá světla a sami si řekli, pod kterým by se vám nejlépe pracovalo. Hrají tu pak i jemnější faktory. Třeba jestli vám vyhovuje více žárovka, bodovka, LEDky formované do kruhu, nebo třeba šalamounské řešení - žárovka s možností měnit chromatičnost a intenzitu přes mobil, a pokrýt tak vše.

Abychom touhle kapitolkou řekli vůbec něco přínosného, tak investice do kvalitního osvětlení se skutečně vyplatí. Bude se vám lépe pracovat, tím pádem vydržíte u barvení miniatur o něco déle. 

 

Dobré světlo

Závěrem

Různých vychytávek, pomocníčků a doplňků pro modeláře existuje obrovské množství. Sami jsme vybrali jenom ty, o kterých si myslíme, že jsou nezásadnější a mají v sobě “game-changer” faktor. Každý modelář má jiné potřeby a jiné způsoby práce, proto se váš osobní list může lišit. Berte naše tipy jako takový odrazový můstek a sami pak objevujte a zkoušejte, co vám nejvíce vyhovuje. Přejeme vám komfortní pracovní nasazení a co nejvíce nabarvených miniatur!

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz