Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Jak na to: Pigmenty (AK Interactive)

Jedná se o další z poměrně jednoduchých způsobů, kterými můžete oživit Vaše miniatury, sjednotit barvy a obecně dodat Vaší práci realistický efekt.

V tomto videu jsou názorně ukázány dvě metody aplikace pigmentů. 

První z nich je jemnějšího charakteru a je k ní zapotřebí pár nástrojů:

1. Pigmenty dle výběru
2. Plochý štětec se seříznutými štětinami
3. Kulatý štětec s pěknou špičkou
4. Pigment fixer

Seříznutým štětcem nejprve naneseme pigment po miniatuře tak, jak nám diktuje naše touha. Pro dosažení maximálně uspokojivých výsledků můžeme mísit jednotlivé pigmenty spolu a tím dávat vzniknout zajímavým barevným přechodům.
Následně na delší, kulatý štětec naneseme Pigment Fixer tak, aby nám na špičce štětce vznikla kapka - tou se pak dotkneme naneseného pigmentu na několika místech tak, aby se médium rozpilo a poctivě pokrylo celou plochu.
Autor finální dojem ještě doplňuje enamelovou barvou, což je bonus, avšak není to nutností.

Pro druhou metodu potřebujeme následující sadu nástrojů:

1. Pigmenty
2. Pigment fixer
3. Pipety

Druhá metoda je razantnějšího charakteru, kdy dochází k využití pigmentů s větším zrnem
Nejprve za pomocí pipety pokapeme celou plochu, na kterou budeme následně aplikovat pigmenty. Ty pak nasypeme svrchu všude, kde je jich potřeba. Materiál, který nám během procesu spadne není ztracen - v případě, že pracujete nad papírem, či jinou pracovní plochou, nic vám nebrání ztracený materiál shrábnout a umístit do nádoby na pozdější použití.

Po nasypání pigmentů (opět lze použít vícero odstínů za účelem dosažení zajímavých barevných přechodů) je opět poctivě zakapeme Pigment fixerem a necháme zaschnout.

Závěrem videa pak dochází ke zkontrolování finálních výsledků. Ač jsou pigmenty zaschlé, stále s nimi lze pracovat - v případě, že je někde efekt příliš intenzivní ho lze zmírnit za použití štětce namočeného ve White spirit, který médium na držení pigmentů rozpouští. Po finálních úpravách nám nezbývá nic jiného, než se kochat výsledky.

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz