Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Jak pečovat o své štětce

Štětce bývají většinou spotřební zboží, nemusí tomu být ale vždycky. Modeláři si často své štětce chtějí hýčkat, protože s nimi tráví mnoho času. Nebo taky proto, že byly pěkně drahé. V tomto článku si řekneme, čeho byste se měli vyvarovat v případě, že chcete svým hlavním nástrojům prodloužit životnost na maximum. 

Úplně na začátek bychom chtěli naznačit, že nemusíte mít drahý štětec, abyste dosáhli skvělých výsledků. Štětec je nástroj jako každý jiný, nejdůležitější stejně je, jak ho použijete. Platí tu i osobní preference modeláře. Někdo má radši levnější štětce od The Army Painter, někdo si zase potrpí pouze na Kolinsky štětce (třeba od Scale75), a někteří rádi pracují s něčím speciálním, jako jsou štětce od Artis Opus. Nic ale netrvá věčně, takže na rovinu říkáme, že vám štětce jednoho dne odejdou na věčný odpočinek. Nicméně jsou způsoby, postupy a zásady, kterými jejich život značně prodloužíte. Začneme nejprve prevencí, kterou považujeme za nejlepší a zároveň nejlevnější způsob, jak si své štětce rozmazlovat.

Pečovatelské hříchy si shrneme do několika bodů.  

 

Je dobré se starat o své štětce

 

Nepoužívat washe, inky nebo contrasty na štětce, které máte rádi

Díky tekuté konzistenci, a do jisté míry i savosti vlasů, se barva snadno dostane až ke kořeni štětce, kde se postupem času usazuje a dělá neplechu. Jakmile se barva usadí u kořene štětce, jednotlivé vlásky se začnou rozjíždět do různých stran. Ve výsledku je štětec roztřepený, nedrží tvar a modelář má horší kontrolu při barvení. Při práci se shade nebo contrast barvami proto doporučujeme používat nějaký starší nebo levnější štětec. Nám se dobře osvědčily třeba ty od Army Painteru. 

 

Nabírat barvu maximálně do poloviny štětce

Vyvarujte se přebytečného ponoření štětce do barvy. Skutečně stačí maximálně do poloviny štětce, nebo pro jistotu nabírat pouze do úrovně jedné třetiny. V případě, kdy namočíte štětec do barvy celý, je velmi pravděpodobné, vám barva v menším množství u kořene štětce zaschne. Způsobíte tím pozdější deformaci a třepení štětce, které se zpětně horko těžko zbavuje. Dávejte si tedy na to dobrý pozor, bývá to častá chyba u začínajících barvířů.

 

Nikdy nenechávejte štětce v kelímku s vodou

A skutečně říkáme NIKDY. Ani na chviličku. Tím, že necháte špičku štětce polehávat na dně kelímku, mechanicky deformujete jeho strukturu neúměrným tlakem. Se štětci se zachází opravdu s citem, aby se jejich tvar uchoval co nejdéle. Zároveň také doporučujeme při máchání štětce ve vodě neotírat štětinky o dno kelímku, i kdyby byl vroubkovaný a vybízel k tomu. Opět tím vytváříte silný mechanický tlak na celou strukturu štětce, což může zapříčinit jeho postupné ohýbání. Bývá to velmi častá chyba začátečníků, ale dá se tomu snadno předejít. Zkrátka štětec volně propláchněte ve vodě, jemně otřete o hadřík a uložte třeba do pouzdra.

 

Technika Drybrush pouze pro otrlé štětce

Drybrush spočívá v nanášení barvy na štětec a následné vysušení o kapesník nebo kus hadříku. Vysušená barva hodně namáhá jednotlivé štětinky a způsobuje jejich deformaci. Samotné barvení drybrush technikou je velmi agresivní a nešetrné. Proto většina je drybrush štětců robustnějších a modeláři počítají s tím, že postupem času se více či méně poničí. Doporučujeme proto vybírat štětce pro to určené, třeba kulaté drybrushe od GreenStuff World. Pokud ale chcete ušetřit a nekupovat pořád nové vybavení, mohl by posloužit třeba starý štětec na make-up, nebo jakýkoli váš starý štětec, kterému darujete už jenom smrt a destrukci, tedy jakýkoli kus zralý na vyhození. 

 

Nenechávejte zaschnout barvu na štětci

Ačkoli se to může zdát jako jednoduché pravidlo, je dobré si ho často připomínat. Nikdy nevíte, kdy odložíte štětec se zbytkem barvy a na chvilku si odskočíte. Za pár minut je štětec i s barvou suchý a zatvrdlý, to rozhodně není dobré znamení. Doporučujeme při práci co nejdéle udržovat štětec vlhký. Proto je dobré si vypěstovat takový návyk, kdy po 4-6 tazích štětec opět propláchnete ve vodě, utřete do hadříku a opět naberete barvu. Aby celý proces nebyl tak zdlouhavý, tak doporučujeme zkusit vlhkou paletu, která notně přispívá k všeobecnému komfortu při barvení, včetně udržování životnosti štětce. 

 

Pozor na texturové a metalické barvy

Pro práci s takovýmito barvami a hmotami rozhodně doporučujeme použít levnější syntetický štětec, nebo třeba míchací špejli do kafe. V momentě, kdy se rozhodnete nanášet štětcem texturové hmoty nebo metalické barvy, je téměř jisté, že se v něm malé množství usadí. Je proto škoda používat Kolinsky či jiné kvalitní štětce se skutečnými vlásky na takto náročnou práci, která je zbytečně přetěžuje a ničí. Je fajn proto sáhnout buď po nějakých špachtlích nebo levných syntetických štětcích.

 

Olejové a emailové barvy vždycky syntetickým štětcem 

Ne že by to s Kolinsky či podobnými štětci nešlo, jde spíše o způsob ředění olejových barev, které nejdou ředit vodou. K tomu je zapotřebí terpentýn, nejčastěji využívaný je třeba Odorless Thinner od AK. Ten vaše štětce vůbec nešetří. Navíc práce s olejovkami bývá obecně náročnější. Proto rozhodně doporučujeme při práci a čištění štětců od olejových barev používat syntetiky. 

 

Štětec a barvy Vallejo

 

Prevence je samozřejmě důležitá, nicméně je dobré si říct i pár zásad dobré údržby. Ne u každého se střídají štětce jak na běžícím páse. Jistá nedbalost se může i značně prodražit, například u prémiových značek (jako je Artis Opus) je to opravdu škoda. Proto je dobré si říci pár užitečných kroků, jak vyjít svému hlavnímu uměleckému nástroji vstříc.   

 

Odkládat své štětce horizontálně 

Jedná se o malý detail, ale každý malý krůček k udržitelnosti se počítá. Po těžce odvedené práci mnoho modelářů odkládá své nástroje do hrnku či jakéhokoli držáku svisle. Není to úplně ideální způsob, jak odkládat své štětce. Přebytečná vlhkost nebo voda ve štětinkách může při vertikální poloze stékat ke kořeni štětce a vzít spoustu pigmentů nebo mikročástic s sebou. Je dobré své štětce odkládat do pouzdra či krabičky, kde jsou v horizontální poloze. Jedná se sice o detail, ale v případě, že chcete pro své štětce to nejlepší, je to další krůček k dobru.

 

Cleaner, soap & conditioner jsou vaši kamarádi 

Mnoho přípravků nabízí možnost starat se o své štětce. Dobré zkušenosti máme s krémem od Scale75 nebo Green Stuff World. Tyto přípravky jsou buď v podobě gelu, nebo ve formě roztoku, do kterého štětce na chvilku namočíte. Mýdlo i condicionéry slouží k tomu, abyste očistili a ošetřili vlásky a udrželi zdravý tvar štětce. Stačí mýdlo aplikovat na dlaň a štětec v gelu jemně vyválet. Někdy je dobré zapojit prsty a trochu mýdla vetřít manuálně do štětce, včetně jeho kořene. Pak mýdlo i s pěnou opláchnout, projet štětinky kondicionérem a vyformovat špičku.

 

Brush Restorer, brzda poslední záchrany 

Pokud máte pocit, že už ani mýdlo a kondicionér nepomáhá, boky štětce jsou roztřepené, štětiny vybočují nebo vznikají jiné podobné defekty, je možnost štětce namočit do tzv. Brush Restoreru od Vallejo. Štětce v něm necháte na několik hodin ponořený a pak jen otřete do papírového hadříku. Dbejte však na to, aby se špičky štětce nedotýkaly dna. Restorer působí jak na štětce s opravdovými vlásky, tak i na ty syntetické. Už při otírání je lehce tvarujete do špičatější formy a pak necháte zaschnout. Restorer by měl štětec z velké části navrátit do použitelnějšího stavu skrze obnovení původního tvaru štětce.

 

Často měňte vodu v kelímku

Při delším sezení nad miniaturami je dobré 1 - 2x vyměnit vodu, ve které si proplachujete štětce. V zakalené vodě plave spousta pigmentů, které se pak zpětně mohou zachytávat na štětci a usazovat se u jeho kořene. Výměna vody platí zejména v případě, kdy používáte metalické barvy. Sami se pak schválně podívejte na plovoucí částečky po vymáchání štětce. Ty se pak mohou přimíchat do barev, u kterých vážně nechcete, aby se lesklé částečky jakkoli projevovaly. V úplně ideálním případě je dobré mít dva kelímky. Jeden na klasické barvy, druhý na metalické.

 

Nezapomínejme na to, že štětce jsou stále spíše spotřební zboží. Jednoho dne zkrátka zcela naplní svůj účel a odejdou. Nicméně stojí za to se o ně pečlivě nestarat. Ušetříte své peněžence, bude se vám s nimi lépe pracovat, ale také si ke svým nástrojům vytvoříte alespoň malou míru osobního vztahu. V tom případě je pak dobré pečovat o něco, co máte rádi

Pevně doufáme, že vám naše tipy pro údržbu štětců přišly užitečné a přejeme vám i jim šťastný a dlouhý život!

Těšíme se na vás u dalšího z našich článků.

 

 


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz