Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

TOP Tipy na dárky pro modeláře do 700kč

Darky pro modeláře

 

Je několik příležitostí, jak někomu udělat radost. Ať už je to svátek, oslava, narozeniny nebo Vánoce. Obzvlášť Vánoce jsou kouzelným obdobím plné nejrůznějších příjemných zážitků! Pokud máte problém s výběrem perfektního dárku pro své blízké, máme pro vás několik skvělých tipů, které vám pomohou udělat jejich svátky či oslavy ještě speciálnějšími.

Hledáte dárek pro modeláře, který nepředstavuje přímo nové modely? Tak to jste tu na správném místě! V tomto článku vám představíme širokou škálu inspirací, které vám usnadní výběr. Zahrnuli jsme do něj produkty a pomůcky, které se u nás v obchodě rychle točí díky jejich oblíbenosti. Zároveň jsme však mysleli i na vaši peněženku. Ne vždycky totiž chcete kupovat ten nejdražší dárek. Předpokládáme, že chcete především darovat něco, co dotyčný skutečně ocení a upotřebí. Nikdo přeci nechce další lapače prachu!

Jsou to zároveň věci, kterými bychom se snad i my sami obdarovali! Pokud byste stále tápali a nebyli jste si jistí, jsme pro vás k dispozici na telefonu, emailu i messengeru. Pak je tu ještě Plán B, a tím jsou naše vouchery! Ačkoli se může zdát, že darovat voucher je takové neosobní, my to vidíme úplně jinak. Dotyčný si může vybrat po čem jeho srdce teprve zatouží, až si prohlédne vše, co máme skladem. A to je svým způsobem také zážitek!

Nebudeme se dále rozepisovat, zde jsou naše tipy na dárky pro různé příležitosti v budgetu do 700kč.

 

Kleště, pilníky, pinzety, drily, skalpely

Jestli krom štětců existuje ještě nějaká alfa-omega pro modeláře, jsou to kvalitní kleště, skalpel a další podobné nástroje pro úpravu modelů. Samotná preparace jednotlivých částí z plastových mřížek často nestačí k tomu, aby byl model připravený na barvení. Po odstřihnutí je potřeba model začistit od nejrůznějších defektů z výroby (plastové linky přímo na modelu), nebo odřezat zbytky plastu přímo ze součástky. Sami bychom sáhli po nářadí od AK-Interactive, Vallejo nebo Green Stuff worldu. Pro úplně začátečníky si pak AK i Vallejo připravilo své startovní sety s nářadím.

Modelářství je především o tvorbě modelu jako takového. Správný arzenál nástrojů pak otevírá dveře neuvěřitelnému množství možností!

Nastroje 

Wet paletta (mokrá paleta)

Co je to vůbec mokrá paleta (wet palette)? Jedná se o nádobu se savým materiálem, jako je třeba kuchyňská houbička nebo papírová utěrka. Přes papírovou membránu pak dál pouští vlhkost, která prodlužuje životnost barvy na paletě. Zkrátka a dobře - barvy vám při dlouhém barvení nevyschnou, a vy se tak můžete soustředit na práci. Navíc se barvy působící vlhkostí na paletě lehce předředí, takže nad nimi máte i větší kontrolu.

Většina palet má v balení kolem 50 papírových membrán, 2 vsakující pěny a těsnící krabičku. Všechny v základu fungují stejně, liší se tvarem a velikostí. Ještě jednou pro jistotu - efektivitou se tedy moc neliší. Některé jsou prémiovější, pohodlnější, skladnější, ale ta základní funkce je pro všechny stejná. Záleží pak jen na vás, která vám více vyhovuje do tvaru či velikosti.

Wet palleta

Sami máme moc rádi palety od RedGrass, které představují takové iPhony mezi mokrými paletami. Jedná se o prémiovou značku s designovým vzhledem. Z pohledu praktičnosti stejně tak poslouží i paleta od Green Stuff World nebo od Army Painter. Nad čím je potřeba se zamyslet, tak je velikost palety. Tradičně se prodává v rozměrech přibližné velikosti A5. Doporučujeme zauvažovat nad pořízením XL palety, která za o něco více peněz nabízí mnohem více prostoru.

 

Sady štětců

Bez nich bychom byli ve světě modelářství jako dravá šelma bez zubů. Štětce jsou základem veškeré radosti z barvení. Zároveň však rádi zdůrazňujeme, že se stále jedná o spotřební zboží. Každý ze štětců je odsouzen k destrukci. Otázkou pak je, kdy jeho čas přijde.

Nabízíme několik pěkných sad štětců (nejen) pro začátečníky. Mezi ně patří třeba Most Wanted štětce & Hobby Starter od Army Painteru, nebo Detail set od Vallejo. Rozhodně ale neuděláte špatně, když koupíte třeba jen dva štětce. V mnoha případech to pro začátek stačí. Doporučujeme do základní sady jeden menší štětec na detaily a jeden větší na plochy.

Dobré kombo tak mohou tvořit třeba dvojice:

  1. Basecoating & Precise detail

  2. Regiment brush & Insane Detail

  3. Green Stuff World Silver Series velikost 00velikost 2

  4. Green Stuff World Synthetic velikost 00 & velikost 2

  5. RedGrass velikost 2/0 & velikost 2

Za zmínku stojí i luxusní značky, jako Artis Opus, AK Premium nebo Scale75, které rozhodně obohatí třeba už zajetý arzenál štětců. Máme s nimi dobré zkušenosti a jsou dělané tak, aby odváděly dlouhodobě dobrou službu.

Jedná se například o štětce:

  1. Artis Opus Series M 000 & Series S 000

  2. AK Premium Syberian Kolinsky

  3. Scale75 KolinskyKolinsky-Tajmyr

  4. Abteilung Marta Kolinsky

ArtisOpus

Štětce jsou kapitola sama o sobě. Někdy je ale těžké doporučit štětec na míru, protože někomu zrovna ten daný kus padne do ruky jako kouzelnická hůlka od Ollivandera, a druhý na ni plive samé nadávky. Často tak říkáme, že vlastní zkušenost je nejlepší. Některé věci se prostě musí zkusit na vlastní kůži.

 

Podložky A3/ A4/ A5

Když se kácí les, létají kolem třísky. Když se modelaří, létají občas třísky za pracovního stolu a barva teče proudem. Nábytek vám poděkuje, když využijete pracovní podložky. Často už se nejedná pouze o kusy gumového podkladu. Silikonem i plastem vyhraněné prostory pro práci mají na sobě často i natisknuté různé míry, měřiče, metry a různá infografika, která může být při práci nápomocná.

Osobně se nám osvědčily podložky od Army Painteru, AK-interactive nebo skládací silikonové "koberečky" od Green Stuff Worldu. V případě zájmu o vytvoření vlastního přenositelného hobby-koutku nabízíme Project Station od Army Painteru - kombinaci pracovní podložky a organizéru pro barvy v jednom.

Podlozky AK 

Organizéry HobbyZone & Vallejo

Pořádek dělá přátele nejen ve společnosti, ale i v pracovním prostředí. Jedná se sice o vteřiny, ale z dlouhodobého hlediska můžete ušetřit mnoho času a nervů při hledání své oblíbené barvy, kleští nebo štětců. Organizátory od HobbyZone jsou koncipované jako jednotlivé moduly, které se mohou krásně spojit a tvořit jeden členitý hobby panel.

Stojany pro barvy se časem stávají skoro nutností, jinak se brzy začnete topit v barevném guláši. Pro značku Citadel, doporučujeme spíše stojan od HobbyZone, ale pro Vallejo, AK a Scale jsou skvělé organizéry pro 26mm lahvičky.

 

Držák na miniaturu

Dobrými pomocníky při barvení miniatur jsou tzv. handely. Do držáku se podstavec s miniaturou mechanicky zacvakne, nebo skrze gumu přilepí. Představíme vám dva naše oblíbence:

  1. Citadel Handle: Pojme maximálně podstavec v průměru 40mm. jeho větší bráška pojme podstavce v rozpětí 50mm - 170mm. Miniatura na držáku drží díky pružinové mechanice. Je to jeden z nejprodávanějších držáků, na které jsou modeláři zvyklí.

  2. RedGrass RGG 360 handle: Miniatura s libovolným podstavcem drží na gumě připevněné na otočné hlavici. Místo toho, abyste otáčeli miniaturou celým zápěstím, tak otočíte pouze palcem. Držák je dodáván s magnetickou destičkou, kterou je možné nalepit komkoli. Díky magnetu na dně držáku je možné jej přichytit kamkoli, kde je destička - třeba šikmo na stěnu k puštěnému větráku.

handle1 

Barevné sety od AK a Vallejo

Nová barva je jako dalším palivem pro planoucí srdce zapáleného barvíře. Rozšířit modelářský arzenál od další barvy není vůbec žádný problém. Tematicky barevné sety od AK nabízejí barvy pro ztvárnění dřeva, kůže, kovů, odstínů červené nebo zelené a mnoho dalšího. Jestli existuje moc pěkný budgetový dárek přetékající barvami, je to právě tenhle malý set. AK barvy jsou krásně výrazné a konzistentní. Je to zároveň i skvělý způsob jak objevit novou značku na poli barvení miniatur.

Pro rozšíření nebo doplnění barev doporučujeme i sety od Vallejo, které obsahují většinou barvy z řady Model Colors. Ty se vyznačují plnějšími barvami, skvělá například na techniku layeringu. Pro barvíře, kteří jsou zvyklí na sérii Game Color bude takový dárek příjemným zpestřením

 

Dirty down effecty

Značka tvoří speciální dech beroucí efekty pro modely. Rust, Moss & Verdigris jsou efekty opotřebení, zanesení nebo zvětrání pro různé typy modelů. Natočili jsme pro vás i video, které ukazuje Rust efekt v praxi.

Co nás na nich fascinuje je jednoduchost postupu. Stačí prostě nanést na model a nechat řádně zaschnout. Pak sledujte výsledek. Zjistili jsme, že je však důležité, aby tekutina i model byly při barvení trochu teplé. Stačí tady trochu nahřát fénem, nebo krátkým relaxačním pobytem na rozpáleném topení.

Efekty tohoto typu nejsou úplně běžné, proto je považujeme za skvělý přírustek do modelářské sbírky!

Dirty Down

 

Kostky

Kostek není nikdy dost! Některé padají blbě, to zpravidla bývá vhodná příležitost vyzkoušet nové. Ať už klasické, nebo designové od Games Workshop, kostkami uděláte radost každému hráči.

Čím zajímavější nebo exotičtější, tím lepší. Někteří věří, že když své staré kostky rituálně zničí a pořídí si nové, bude jim štěstěna více nakloněna. Ušetřete je toho trápení a pořiďte jim kostky, které budou mít rádi! Navíc, kdo by chtěl jen tak zahodit darované kostky z lásky nebo čirého přátelství? 

 Kostky


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz