Při neplatnosti dárkového poukazu nad 500CZK, zadejte prosím kód bez posledního čísla. CW-1000-0123-456[7]

Necromunda - co to je?

 

Necromunda-logo-min

 

Necromunda z pohledu deskového hráče

Necromunda je desková hra, která existuje již nějakou dobu a získala si velkou popularitu mezi deskovými hráči, především díky malé finanční i časové počáteční investici. Stačí Vám pět figurek, kostky na “Člověče nezlob se” a již jste připraveni na svoji první hru. Kdybyste ale chtěli do Necromundy skočit po hlavě se svými přáteli, existuje hned několik startovních setů, kde máte všechno potřebné k plnohodnotnému hraní. Hive War box nabízí dva gangy Escher a Delaque v chodbách průmyslového komplexu, za to Ash Wates box nabízí gangy Orlock a Nomads v prostředí venkovské pouštní stanice.

Cpo8HRPGqBhcCIwC-min

Hra se odehrává v univerzu Warhammer 40000, ve které hráči přebírají roli vůdců gangů v dystopickém světě Necromunda.

Z pohledu hráče deskových her nabízí Necromunda mnoho vzrušujících herních prvků, které ji odlišují od jiných stolních her. Jedním z nejatraktivnějších aspektů hry je přizpůsobitelnost gangů. Ty spadají do jednoho z mnoha frakcí - House Escher, House Goliath, House Orlock, House Van Saar, House Cawdor, Genestealer Cults, Chaos Cults Palanite Enforcers. Každá frakce nejen že přináší unikátní vzhled figurek, ale i list vlastností, které jsou specifické jen pro danou frakci. Když k těmto možnostem přidáme přizpůsobení každého člena jedinečnou zbraní či schopností, dostaneme nepřeberné množství herních kombinací.

Dalším skvělým aspektem Necromundy je terén. Boj se odehrává na herní ploše, kde 3D terén je nedílnou součástí hraní. Svět Necromunda je nebezpečné místo a hráči musí projít různými úrovněmi a strukturami a zároveň se vyhnout nebezpečím, jako jsou toxické odpady, jámy a nepřátelské gangy. To přidává do hry další strategické prvky, protože hráči musí pečlivě plánovat své pohyby a využívat terén k získání výhody nad svými soupeři.

Boj v Necromundě je velmi dynamický jelikož hra používá systém střídavých aktivací, kde hráči střídavě aktivují jednu figurku za druhou. To vytváří napínavý zážitek z hraní, protože hráči musí neustále přizpůsobovat pohyby svých figurek pohybům svých soupeřů. Všechny akce figurek jako je střelba, souboj tváří v tvář či používání schopností, jsou vyhodnocovány na základě hodů kostkou, což do hry přidává i špetku náhody, která někdy dokáže přinést nečekaný zvrat v boji. Ve hře Necromunda se navíc používají ještě zvláštní kostky se speciálními symboly pro zranění, munici a jiné akce. Klasické kostky sice tuto funkci mohou suplovat, ale s originální sadou je celá hra svižnější. 

Kromě herních prvků zmíněných výše má Necromunda také silnou narativní složku. Každý gang má vlastní příběh a motivaci vedenou fantazií hráče. To dělá každou hru jedinečným příběhem, který se odehrává na stolní desce. Z figurek se stávají osobnosti.

t69d6zMOqptrpoAI-min

Pravidla Necromundy jsou přímočará a po první potičce si hráč osvojí základní pravidla a mechaniky. Obvyklá délka hry se pohybuje od 40-90min. Počet hráčů není jinak omezen. Existuje mnoho předpřipravených scénářů, z kterých si vybrat nebo si se soupeři vymyslet svůj vlastní. Fantazii se meze nekladou.



Zaujala Vás Necromunda a chtěli by jste si ji vyzkoušet “nanečisto"? Dejte nám vědět! Pokusíme se vás spojit s místní komunitou, aby vás zaučila na první hru.


Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz